Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Az ÁZSIASPECIALISTA Thaiföld utazási szakértője. Városnézéseket, egyedileg testreszabható egyéni és kiscsoportos utazásokat szervezünk Thaiföld legszebb tájaira és paradicsomi szigeteire. Akár Phuketre, Phi Phi-re, Krabira, Koh Samuira vagy Thaiföld más egzotikus szigetére utazol, biztos lehetsz benne, hogy egy felejthetetlen élményekben gazdag nyaralást fogsz eltölteni.

  • Miért utazzak Thaiföldre?
  • Mikor utazzak Thaiföldre?
  • Hogyan jutok el Thaiföldre?
  • Mennyi pénzt vigyek Thaiföldre?
  • Mire készüljek az utazás előtt?
  • Egyéb információk Thaiföldről
  • Ünnepnapok Thaiföldön
Thaiföldet változatos, páratlan szépségű tájak, örökké mosolygó emberek, valamint lélegzetelállító látványosságok jellemzik. A látogató felderítheti az ősi városokat, megismerheti a varázslatos kultúrát, bebarangolhatja a hatalmas hegyeket és őserdőket, valamint megcsodálhatja a végeláthatatlan rizsföldeket is. Thaiföld a tengerpartok szerelmeseinek is elsőrangú választás: a hosszan elhúzódó mesés tengerpartok és a kellemes trópusi éghajlat miatt számtalan látogató érkezik ide egy felejthetetlen élményekben gazdag nyaralásra.
Thaiföld éghajlatát a monszunok alakítják, ennek megfelelően az ország különböző részein az évszakok időszakonként eltérőek. A déli országrészen márciustól májusig ideális az időjárás, míg északon novembertől áprilisig kellemes az idő. A főszezon októbertől áprilisig tart, ilyenkor az átlaghőmérséklet 28-30 °C.
Magyarországról legkönnyebben a thai fővárosba juthatunk el. Budapestről számos légitársaság közlekedik Bangkokba, az utat mindössze egy átszállással, körülbelül 13 óra alatt tehetjük meg. Innen remek átszállási lehetőségek állnak rendelkezésre többek közt Phuket-re, Krabi-ra, Koh Samui-ra és Chiang Mai-ba, illetve a környező országokba is. Az ország mindössze négy fő vasútvonallal rendelkezik, ezért a tömegközlekedést nagyrészt autóbuszokkal biztosítják. A bal oldali közlekedés és a helyi sajátosságok miatt az önálló gépjárművezetést csak a gyakorlott, kellő helyismerettel rendelkező vezetőknek ajánljuk. Ha taxival szeretnél utazni, állapodj meg előzetesen a vezetővel egy fix árban.
Thaiföld pénzneme a thai baht. Mivel a helyi fizetőeszköz ki- és bevitele tilos, ezért legcélszerűbb, ha készpénzünket előzetesen amerikai dollárra vagy euróra váltjuk. A sérült és régi bankjegyek beváltása rendkívül nehéz. A legelterjedtebb fizetőeszköz a készpénz. A bankkártya használata drága és csak a nagyobb városokban lehetséges. Bankokat szinte minden nagyobb településen találunk. A mosolyok országa az egyik legolcsóbb egzotikus nyaralóhely. Legyen szó élelmiszerről vagy ruházati cikkről, a thai árak jóval a magyarországi alatt mozognak. Egy 1,5 literes palackos víz ára nagyjából 12-15 baht, míg egy dobozos üdítőt kb. 14 bahtért, egy üveg sört pedig 40-50 bahtért vásárolhatunk meg. A jobb éttermek árai 100 és 150 baht közt mozognak, az olcsóbb éttermekben pedig már 30-50 bahtért is rendelhetünk. Természetesen a tengerpart közvetlen közelében sokszor magasabbak árak. A borravaló leginkább a nagy forgalmú üdülőhelyeken elterjedt. Számítsunk az eladók barátságos alkudozására. A telefonhálózat jól kiépített, azonban a Magyarországra irányuló hívások indítása szolgáltatótól függetlenül rendkívül drága. Kapcsolattartás céljából érdemes felkeresni egy internetkávézót, amely szinte minden településen megtalálható. Tájékoztató jellegű árfolyam 1 THB = 7,25 HUF.
Fontos, hogy az útleveled a visszautazás időpontjától számolva legalább hat hónapig érvényes legyen. A 30 napot nem meghaladó turista célú beutazások esetében a magyar állampolgárok számára nem kell vízum. Amennyiben nem légi határátkelőhelyen lépsz be Thaiföldre, csak 15 napot tartózkodhatsz vízummentesen az országban. A Thaiföldre utazóknak nincs kötelezően előírt védőoltás, mégis ajánljuk a nagyobb utazások előtt szokásos, általános védőoltások beszerzését, mint a Hepatitis A-B és Tetanusz. A megfelelő védettség kialakulása miatt ezeket célszerű minél előbb (indulás előtt maximum két héttel) megszerezni. Ezen kívül a következő gyógyszerek beszerzését ajánljuk: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasfogó, hashajtó, megfázás- és torokfájás elleni szer, kalcium pezsgőtabletta és sebfertőtlenítő szer. Vallási tárgyú írások bevitele nem tilos, erotikus kiadványok bevitele viszont nem javasolt. Különleges beviteli korlátozások nincsenek, de alkoholt csak kis mennyiségben szabad bevinni. A turisták által látogatott helyeken árusított népművészeti alkotások engedély nélkül kivihetők az országból, a muzeális értéket képviselő tárgyakra azonban engedélyt kell beszerezni. Öltözködési szempontból nincs szigorú megkötés, az Európában megszokott nyári ruházat, mint a rövidnadrág és a rövid ujjú póló teljesen elfogadott. A vallási emlékek felkeresésénél viszont a hosszú nadrág vagy szoknya, és a hasat, vállat takaró felső rész szükséges. A magas hőmérséklet miatt a könnyű pamutanyagból készült ruhákat vigyünk magunkkal. A magasabban fekvő helyekre érdemes meleg ruhát és kényelmes cipőt vinni. Még felhős időben is használjunk magas faktorszámú naptejet leégés ellen.
Az időeltolódás Magyarországhoz képest téli időszámítás szerint +6, míg nyáron +5 óra. Az ország hivatalos nyelve a thai, de a turisták által látogatott helyeken az angol is széles rétegben beszélt. Thaiföld lakosságának döntő többsége buddhista vallású, így a nagyobb ünnepek és fesztiválok gyakran kapcsolódnak a buddhizmushoz. Akik hagyományos filmes gépekkel fotózóknak, azoknak még az utazás előtt érdemes beszerezni filmtekercseiket. Fényképezésnél ajánlott körültekintően eljárni, mivel bizonyos létesítmények fényképezése tilos. A videokamerákat a beutazásnál vámnyilatkozatban kell fel tüntetni. Az országban a helyi ételek mellett számos nemzetközi konyha ételeit is megtaláljuk. A thai konyha, amely jellemzően erősen fűszeres és csípős, leginkább a kínai és az indiai ízekhez közelít. A vegetáriánusoknak rendkívül gazdag választék áll rendelkezésre. Palackozott ivóvíz fogyasztását javasoljuk, ami bárhol beszerezhető. Thaiföldön a konnektorokhoz átalakító nem szükséges és a hálózati feszültség is megegyezik a magyarországival.

Január 1.: Újév
Február 9.: Makha Bucha (Buddha megvilágosodása)
Február első hétvégéje: Virág fesztivál
Április 13-15.: Songkran (Thai Újév)
Május eleje: Első szántás ünnepe
Május második hétvégéje: Rakéta fesztivál
Májusi teliholdkor: Visakha Bucha
Júliusi teliholdkor: Khao Pansa
Augusztus 12.: Szirikit királynő születésnapja
Novemberi teliholdkor: Loi Krathong
December 5.: IX. Ráma király születésnapja

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress