Slide background

MALAJZIA

az őserdők földje

Slide background

MALAJZIA

a kultúrák olvasztótégelye

Slide background

MALAJZIA

tökéletes kikapcsolódás

Slide background

PENANG- SZIGET

Slide background

LANGKAWI- SZIGET

Slide background

KUALA LUMPUR

Az ÁZSIASPECIALISTA Malajzia utazási szakértője. Egyedileg testreszabható egyéni és kiscsoportos utazásokat szervezünk a nyüzsgő Kuala Lumpurba, az őserdőkkel borított Borneóra, a teaültetvényekről híres Cameron-felföldre, valamint az egzotikus Taman Negarára is. Ezen kívül a trópusi nyaralószigetekre: Langkawira és Tiomanra is szervezünk utazásokat.

  • Miért utazzak Malajziába?
  • Mikor utazzak Malajziába?
  • Hogyan jutok el Malajziába?
  • Mennyi pénzt vigyek?
  • Mire készüljek az utazás előtt?
  • Egyéb információk Malajziáról
  • Ünnepnapok Malajziában
Malajzia igazi trópusi ország, színpompás gyümölcsöket és fűszereket kínáló piacokkal, hatalmas esőerdőkkel és festői szigetekkel. Emellett valóságos olvasztótégelye is Ázsia népeinek, hiszen lakosságának alig több mint fele maláj, a másik felét vegyesen teszik ki kínaiak, indiaiak és az orang asli bennszülöttek. Ez az etnikai változatosság a kultúrák izgalmas keveredéséhez is vezet: itt jól megfér egymás mellett a hagyományos muszlim ételeket az iszlám előírásai szerint elkészítve kínáló étterem és a vastag szelet császárszalonnákkal csábító kínai tésztázó. Mecsetekkel és kínai pagodákkal, hindu szentélyekkel és ősi törzsi rituálékkal egyesíti magában Ázsia különféle vonásait. Az ország egész évben várja a nyaralni vágyókat, hiszen nyáron és tavasszal a keleti partot kerüli el a monszun időszak, míg ősszel és télen a nyugati parton állandó a trópusi napsütés.
Az ország egész évben várja a nyaralni vágyókat, hiszen nyáron és tavasszal a keleti partot kerüli el a monszun időszak, míg ősszel és télen a nyugati parton állandó a trópusi napsütés. Az egyenlítő közelsége miatt nagyon magas a páratartalom és az átlaghőmérséklet 28-30° C körül mozog egész évben. Malajziában éghajlata trópusi monszun, így két évszak váltja egymást: a száraz és az esős. Langkawi és Penang szigetén novembertől márciusig a legideálisabb az időjárás, áprilisitól októberig pedig meleg, esős időszak köszönt be. Az esős évszakban általában az esti órákban ered el az eső, ami egy-két órán belül rendszerint eláll. Tioman szigetén júniustól szeptemberig tart a főszezon, amit októbertől decemberig az esős időszak vált fel. Borneón időjárása változékony, a főszezon májustól szeptemberig tart.
Magyarországról legkönnyebben a maláj fővárosba juthatunk el. Budapestről számos légitársasággal közlekedik Kuala Lumpurba, az utat mindössze egy átszállással, körülbelül 14 óra alatt tehetjük meg. A főváros repülőtereiről átszállási lehetőségek állnak rendelkezésre többek közt Penangra, Langkawira, Tiomanra és Borneóra, illetve a környező országokba is. Az ország csupán két vasútvonallal rendelkezik, ezért főleg buszokkal érhetjük el úti célunkat. A bal oldali közlekedés és a helyi sajátosságok miatt az önálló gépjárművezetést csak a gyakorlott, kellő helyismerettel rendelkező vezetőknek ajánljuk.
Malajzia pénzneme a maláj ringgit. Célszerű készpénzünket az utazást megelőzően amerikai dollárra vagy euróra váltani, majd a Malajziába érkezésünk után ringgitet váltani. A sérült és régi bankjegyek beváltása rendkívül nehéz. A bankkártya használata leginkább a nagyobb városokban lehetséges. A borravaló leginkább a nagy forgalmú üdülőhelyeken elterjedt. Legyen szó élelmiszerről vagy ruházati cikkről, a maláj árak a magyarországi alatt mozognak. Egy 1,5 literes palackos víz ára nagyjából 2-3 ringgit, míg egy dobozos üdítőt kb. 2-3 ringgitért vásárolhatunk meg. Mivel Malajzia többségében muszlim ország, ezért az alkoholos italokat magas adókkal sújtják. Ennek megfelelően az alkholos italok ára viszonylag magas: egy üveg sört 10-12 ringgitért szerezhetünk be. A jobb éttermek ételárai 20 és 40 ringgit közt mozognak, az olcsóbb éttermekben pedig már 8-10 ringgitért is rendelhetünk. Javasoljuk, hogy 300 dollárnak megfelelő vésztartalék készpénzben mindig legyen nálad, minden eshetőségre felkészülve. Tájékoztató jellegű árfolyam 1 MYR = 68,6 HUF.
Fontos, hogy az útleveled a visszautazás időpontjától számolva legalább hat hónapig érvényes legyen. A 30 napot nem meghaladó turista célú beutazások esetében a magyar állampolgárok számára nem kell vízum. A malajziai előírások 3 l alkoholos ital és 150 db cigaretta kivitelét engedélyezik. Az országból tilos kivinni teknőstojást és nyugat-malajziai rattant. Tilos az országba bevinni külföldön készült, vallási célra szolgáló eszközöket, tárgyakat, illetve sajtóanyagokat, vagy olyan ruhadarabokat, amelyre a Korán bármely szövegrésze van nyomtatva. A Malajziába utazóknak nincs kötelezően előírt védőoltás, mégis ajánljuk a nagyobb utazások előtt szokásos, általános védőoltások beszerzését, mint a Hepatitis A-B és Tetanusz. Borneóra való utazás esetén a malária elleni védekezés ajánlot! A megfelelő védettség kialakulása miatt az oltásokat célszerű minél előbb megszerezni. Ezen kívül a következő gyógyszerek beszerzését ajánljuk: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasfogó, hashajtó, szúnyogriasztó, megfázás- és torokfájás elleni szer, kalcium pezsgőtabletta és sebfertőtlenítő szer. Öltözködési szempontból nincs szigorú megkötés, de mivel Malajzia muszlim ország, így illik tiszteletben tartani a szokásaikat. A hölgyeknek nem ajánlott kihívóan öltözködni. A vallási emlékeknél a hosszú nadrág vagy szoknya, és a hasat, vállat takaró felső rész szükséges. A mecsetekbe történő belépés előtt, vagy ha valaki a házába invitál bennünket, a cipőt le kell venni. Mivel az átlaghőmérséklet magas, így érdemes kerülni a műszálas ruhákat, helyette szellős, természetes anyagból készült ruhákat hordani. Még felhős időben is használjunk magas faktorszámú naptejet leégés ellen.
Az időeltolódás Magyarországhoz képest téli időszámítás szerint +7, míg nyáron +6 óra. Az ország hivatalos nyelve a maláj, de a gyarmati múlt miatt az angolt is széles rétegben beszélt. Malajzia lakosságának többsége muzulmán vallású, így a nagyobb ünnepek és fesztiválok gyakran kapcsolódnak az iszlámhoz. Akik hagyományos filmes gépekkel fotózóknak, azoknak még az utazás előtt érdemes beszerezni filmtekercseiket. Az országban a helyi ételek mellett számos nemzetközi konyha ételeit is megtaláljuk. A maláj konyhára nagy hatással volt az indiai és a kínai konyha, így a helyi ételek erősen fűszeresek. A vegetáriánusoknak rendkívül gazdag választék áll rendelkezésre. Palackozott ivóvíz fogyasztását javasoljuk, ami bárhol beszerezhető. A konnektorokhoz átalakító szükséges.

Január 1: Újév
Január 24: Mohamed próféta születésének napja
Január vége-február eleje: Kínai újév
Május 1: A munka ünnepe
Májusi teliholdkor: Vesak nap (Buddha születésének, megvilágosodásának és a Nirvana elérésének ünnepe)
Június első szombat: a király születésének napja
Augusztus 8: Hari Raya Puasa (a Ramadán végének ünnepe)
Augusztus 31: Nemzeti ünnep-a függetlenség napja
Szeptember 16: Malajzia nap
Október 15: Hari Raya Qurban (a feláldozás ünnepe)
November eleje: Deepavali (hindu újév-a Fény ünnepe)
November 5: Awal Muharram (muszlim újév)
December 25: Karácsony

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress