Ázsia iránytű – fókuszban Szingapúr

Ezen a héten Szingapúr városállamával ismerkedhetnek meg olvasóink. Talán elmondható, hogy kevés konkrét ismerettel rendelkezünk erről az országról, sorozatunk eheti kiadásában igyekszünk rácáfolni arra a sztereotípiára, hogy Szingapúr csak a magas bírságairól és makulátlanul steril köztereiről ismert. Odalátogatva egy ennél sokkal izgalmasabb országba csöppenünk, tele lélegzetelállító meglepetésekkel.

Érdekesség

Szingapúr egyike a világ 3 utolsóként megmaradt városállamának, területéhez ugyan több tucat kisebb sziget tartozik, mégis a város tekinthető az ország központjának, mintegy 5 millió lakosával. Szingapúr olyan Ázsiában, mint New York a nyugati világban, egy igazi olvasztótégely, ahol az egyes városnegyedek magukon hordozzák az ott élő sokszínű lakosság kulturális jegyeit.

Az ország nevéhez kapcsolódik egy furcsa legenda is. A történet szerint a várost egy maláj herceg alapította, aki a folyóparton állva egy különös oroszlánfejű, haltestű lényt látott. Erről kapta nevét a későbbi város Szinga Pura, azaz az oroszlán városa. Mivel a környéken sohasem éltek oroszlánok, elég valószínű, hogy a herceg egy maláj tigrist látott. Az oroszlánfejű lényt Merlionnak nevezték el és máig Szingapúr jelképének számít.

Szinga Pura, azaz az oroszlán városa

Látványosság

Botanikus Kert – Nemzeti Orchidea Park
Szingapúr egy elképesztően zöld ország, a látogatók ezt már a repülőtérről a városba vezető csodálatosan zöldellő autópályán megtapasztalhatják. Ha picit több időnk van érdemes legalább fél napot a Botanikus Kertben tölteni, hiszen a hatalmas terület egy nagy részében valódi őserdőben sétálhatunk, a világon egyedülálló, hogy a nagyvároson belül egy autentikus őserdő terül el. Egy másik csodás szeglete a rendezett kertnek a Nemzeti Orchidea Park. Az orchidea Szingapúr nemzeti virága, a gyűjtemény egy különösen érdekes szekciója a VIP orchidea kert, ahol különleges hibrid fajtákat neveztek el híres emberekről, Szingapúrba látogatásuk tiszteletére. Magyar vonatkozása is van a kertnek, hiszen Horn Gyulának is dedikáltak egy szép példányt.

Szingapúr botanikus kert

Programajánló

Éjszakai szafari, hang és fényjáték a Gardens by the Bay-ben
Szingapúrban járva mindenképpen látogassunk el a világ első éjszakai állatkertjébe. Egy negyven hektáros területen nyitott kifutókban élő állatok garmadáját láthatjuk, több földrajzi területről mintegy 900 állatnak ad otthont a park. Az állatok legnagyobb része éjszaka él aktív életet, amint csökken a nappali hőség, előbújnak és megfigyelhetjük mit csinálnak, hogyan élnek éjszaka.

Egy másik emlékezetes esti program a városnézés után ellátogatni a Gardens by the Baybe, ahol minden este pompás fény és hangjátékkal várják a látogatókat. A 101 hektáros óriás botanikus kertben 18 mesterséges óriásfát létesítettek, majdnem 50 méter magasba nyúlnak, törzseiken színpompás növényzet kúszik az ég felé. Amellett, hogy lélegzetelállító látványt nyújtanak esti kivilágításban, a város és az üvegházak tüdejeként funkcionálnak, hiszen mint mindent Szingapúrban, a fenntarthatóság és a hi-tech jegyében tervezték őket.

Night Safari

Esemény

Singapore Food Festival
Júliusban rendezik meg ezt a különleges gasztronómiai élvezeteket felvonultató fesztivált. Számos étterem és mobil-utcai árus csatlakozik a rendezvénysorozathoz. Mivel Szingapúr egy igazán multikulturális város, gyakorlatilag végigehetjük Ázsia összes finomságát. Szingapúr kulturális szivárványát a maláj, indiai, kínai és indonéz gasztronómia gyöngyszemei alkotják, készüljünk fel egy igazi kulináris extravaganzára!

Singapore Food Festival

Gasztronónia

Szingapúrban a maláj és a nagy számban odatelepült kínai lakosság egy egyedülálló kultúrát alkotott az évszázadok során, ezt nevezzük peranakan vagy nyonya kultúrának. Természetesen az étkezés terén is egy új és jellegzetes fúziót alkottak a különböző hagyományos fogások, így a szingapúri gasztronómiában szép számban találunk kínai, maláj és indonéz ételeket. Meglepő, de mindez nagyon pénztárcabarát is, a mozgó utcai árusoknál és a piacok étkezdéiben fenséges ételeket ehetünk Ázsia bármely szegletéből, meglehetősen baráti árakon. A Chinatown szélén álló Maxwell Food Center bennfentesek szerint a legjobb hely egy kis íz-utazásra. Személyes szingapúri kedvencünk a Laksa, ami egy hagyományos peranakan (kínai-maláj) leves, nagyon finoman készítik mindenhol!

Szingapúr étel

Szálloda ajánló

Marina Bay Sands
Szingapúr ikonikus luxusszállodája, az öböl fölé magasodó, legendás Marina Bay Sands feszített víztükrű, tetőtéri medencével, 20 féle étkezési lehetőséggel, valamint egy világszínvonalú kaszinóval várja vendégeit. A szállodából Szingapúr legnagyobb bevásárlóközpontja közvetlenül elérhető. Az izlésesen berendezett szobákban a padlótól a mennyezetig érő ablakokon keresztül lenyűgöző kilátás nyílik a nyüzsgő Szingapúr belvárosára. A Marina Bay Sands hotel kitűnő helyen, a Bayfront metróállomás közvetlen közelében, a központi üzleti negyedtől néhány lépésre található. A 3 torony tetején található Sky Parkban zöldellő kert és lenyűgöző kilátó várja a vendégeket. A pihenni vágyók a pompás kültééri medence mellett ízletes koktélokat is fogyaszthatnak, a világhírű Banyan Tree wellnessközpontban pedig különféle masszázskezeléseket ehetnek igénybe. A Marina Bay Sands hotelben híres sztárszakácsok nevével fémjelzett éttermek, a Guy Savoy és a Waku Ghin, várja a vendégeket. A pezsgő éjszakai klub kiváló kikacsolódási lehetőséget kínál a szórakozni vágyók számára.

2015-ben ünnepli Szingapúr fennállásának 50. évfordulóját. Ebből az alkalomból számos szállodalánc kínál különféle promóciós ajánlatokat. A Far East Hospitality és Pan Pacific szállodákban is kedvezményesen szállhatunk meg idén.

Marina Bay Sands

Marina Bay Sands

Kapcsolódó utazás Szingapúrba:

Luxus hajóút
Ízek, imák, illatok – körutazás Balin
Szingapúr STOPOVER

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress