Ázsia iránytű – fókuszban Kambodzsa

Érdekesség

Kambodzsa rendelkezik a világ egyik legfiatalabb populációjával, ahol az átlag életkor mindössze 22 év, a lakosság fele pedig 15 évnél is fiatalabb! Szerencsére ezek a fiatalok nem emlékezhetnek a Vörös Khmerek által elkövetett vérengzésekre, melyeknek köszönhetően a lakosság egyötöde veszett oda. A Pol Pot rezsim előtt Kambodzsa a térség egyik legfejlettebb országa volt, a diktátor hatalomra kerülése viszont szó szerint megállította az időt, az 1975-ös évet ugyanis nulladik évnek nyilvánították az időszámításban. Phnom Penh, az addig 2 milliós kozmopolita város pedig teljesen elnéptelenedett, szellemvárossá vált. A sötét múltat az ország hátrahagyta, büszkén tértek vissza szellemi hagyományaikhoz és kulturális örökségükhöz, a dicső múlthoz sikeresen tudtak visszanyúlni inspiráció gyanánt. Ezt a nemzeti büszkeséget zászlajuk is hűen tükrözi, Kambodzsa nemzeti lobogója az egyetlen olyan zászló a világon, mely egy épületet is ábrázol, az ország leghíresebb jelképe, Angkor Wat sziluettje szerepel rajta.

Kambodzsa zászló

Látványosság

Angkor
Siem Reap közelében található a világhírű khmer romváros, Angkor. Az angkori történelmi terület egészen a Vörös Khmer uralom kezdetéig Ázsia egyik leglátogatottabb turistaattrakciójának számított, napjainkban pedig bizton állíthatjuk, hogy ismét azzá vált. Angkor a Délkelet-Ázsia jó részét uralma alá hajtó Khmer Birodalom központja volt, óriási kiterjedése jól mutatja a királyság akkori hatalmát. A khmer uralkodók sorra nagyszabású templomokat építtettek, ezzel is erősítve az akkori közhiedelmet, hogy az uralkodó az istenek földi helytartója. A város a 9-15. század között virágzott a hindu, majd buddhista uralkodók vezetése alatt. Egyik leghíresebb része Angkorthom, az ősi Khmer birodalom utolsó, buddhista emlékekkel teli fővárosa. A három négyzetkilométeres területen elterülő épületeket nyolc méter magas városfal veszi körbe, amelyet öt, hatalmas kőarcokkal díszített kapu tör meg. Ázsia legnagyobb vallási komplexuma és a terület ikonikus emléke Angkorvat, egy majdnem egy négyzetkilométeren elterülő templomrendszer, amely öt látványos tornyával Kambodzsa zászlaján is megjelenik. A khmer építészetnek ez az igazi kincsestára máig fontos szerepet tölt be mind a hindu, mind a buddhista hívők vallási életében.

Kambodzsa - Angkor utazás

Tonle Sap tó és Kompong Khleang, az úszó falu
Az Angkori rom együttes szomszédságában található Délkelet-Ázsia legnagyobb édesvízi tava, a Tonle Sap, mely igen kedvelt kiránduló célpontja az Angkorba érkezőknek. A tó érdekessége, hogy méretei folyamatosan változnak az esős-száraz évszakok ciklusaival. A tavat a Tonle Sap folyó köti össze a fővárossal, nagyszerű program lehajózni Phnom Penhbe a csodálatos rizsföldekkel tarkított tájon. A folyó különlegesség, hogy évente kétszer megváltozik a sodrás iránya. A tónak egyedülálló ökoszisztémája van, de az emberek is különleges módon élnek itt, cölöpökön álló úszó falvakat építettek, ezzel is tökéletes szimbiózist alkotva az anyatermészettel. Ezek a falvak csónakkal jól bejárhatóak, zavartalanul szemlélődhetünk, amint a helyiek élik mindennapjaikat.

Kompong Khleang úszó falu

Programajánló

Phare, a Kambodzsai Cirkusz
A cirkuszi társulat Battambang városában honos, de a turisták kedvéért Siem Reapben is rendszeresen tartanak előadásokat. A Phare Ponleu Selpak egy nonprofit szervezet, mely azért jött létre, hogy árva és magára hagyott utcagyerekek számára oktatást biztosítson, valamint a képző- és előadó művészet oktatás eszközeivel integrálja őket a társadalomba. Igazán szívderítő látni, hogy mennyi gyerek és fiatal felnőtt számára biztosít ez a projekt kitörési lehetőséget; egy kambodzsai utazás során szinte megkerülhetetlen, hogy ne találkozzunk a legkülönfélébb jótékonysági szervezettel, amiket támogathatunk is látogatásunkkal. Amellett, hogy jó ügyet szolgál, az előadás rendkívül szórakoztató is, a bohócok és akrobaták bájos egyvelege minden néző arcára mosolyt csal.

Phare cirkusz

Esemény

Pchum Ben fesztivál
A fesztivál Kambodzsa legjelentősebb vallási jellegű ünnepség-sorozata. A fesztivál egy 15 napos ünnepély, mely során az emberek megemlékeznek halott őseik szellemeiről. Az ünnep fontos része az adományozás és a különböző áldozatok bemutatása, a kéthetes ünnepi időszakban mindenkinek legalább egyszer el kell látogatnia egy közeli pagodába és ősei tiszteletére adományt adni az ott élő szerzeteseknek. A hagyomány úgy tartja, hogy aki elmulasztja ezt a kötelességét, azt egy egész éven át rossz szerencse fogja kísérni. Az ünnepségek csúcspontja a fesztivál 15. napja, amikor az egész család a templomban tölti a napot, együtt falatoznak a bőséges ünnepi asztalról.

Pchum Ben

Gasztronónia

Amok
A délkelet-ázsiai konyhában a “mok”, “amok” or “ho mok” kifejezések ugyanazt az ételkülönlegességet takarják, nevezetesen a banánlevélben készült curry-t és annak ínycsiklandó illatát. A kambodzsai konyhában ez legalább olyan alapétel, mint a magyarban a pörkölt. A leggyakoribb amok alapanyagok a kókusztej és a galangal és a citromfű, a kambodzsai halból készült amok pedig egy olyan ételkülönlegesség, amit nem szabad kihagyni, ha Kambodzsában járunk!

Amok

Szálloda ajánló

Frangipani Villa Hotels
A szállodalánc összesen 6 butikhotellel rendelkezik, 4 szállodájuk van Phnom Penhben és 2 butikszállás Siem Reapben. Minden szálloda egy picit más jellegű, ezért azoknak ajánljuk elsősorban, akik a kisebb, meghittebb hangulatú szállásokat kedvelik. Az ázsiai nagyváros forgatagában különösen kellemes a nap végén egy csendes, árnyékos kertben megpihenni, hogy megtapasztalhassuk az igazi kambodzsai vendégszeretet és nem nyüzsögnek százszámra a turisták. Azoknak, akik a fővárosban és Angkorban is a butikhotelek egyikében szállnak meg kedvezményt biztosít a szálloda.

Kambodzsa szállás, Angkor hotel

Kapcsolódó utazás Kambodzsában:

Kambodzsa luxuskivitelben – 8 napos utazás (repülőjegy nélkül)
Kambodzsa esszenciája – 6 napos utazás (repülőjegy nélkül)
Angkor felfedezése – 4 napos utazás (repülőjegy nélkül)
Kambodzsa utazás

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress