Ázsia iránytű – fókuszban Malajzia

Ázsia iránytű sorozatunkban hétről-hétre bemutatunk egy távol-keleti országot, érdekességekkel szolgálva kultúrájukról, hagyományaikról és ételeikről. Emellett figyelmetekbe ajánlunk egy érdekes programot is, valamint megosztjuk veletek, hol érdemes megszállnotok, hogyha igazán jó hotelt kerestek.

A héten Malajziát mutatjuk be, amely igazi trópusi ország, színpompás gyümölcsöket és fűszereket kínáló piacokkal, hatalmas esőerdőkkel és festői szigetekkel. Emellett valóságos olvasztótégelye is Ázsia népeinek, hiszen lakosságának alig több mint fele maláj, a másik felét vegyesen teszik ki kínaiak, indiaiak és az orang asli bennszülöttek. Ez az etnikai változatosság a kultúrák izgalmas keveredéséhez is vezet: itt jól megfér egymás mellett a hagyományos muszlim ételeket az iszlám előírásai szerint elkészítve kínáló étterem és a vastag szelet császárszalonnákkal csábító kínai tésztázó. Mecsetekkel és kínai pagodákkal, hindu szentélyekkel és ősi törzsi rituálékkal egyesíti magában Ázsia különféle vonásait.

Édekességek Malajziáról

Kevés olyan hely van a Földön, ahol három kultúra együttéléséből egy negyedik születhetett, a maláj kultúra ilyen. Három népcsoport a maláj, az indiai és a kínai él évszázadok óta szoros kapcsolatban, s ennek köszönhetően életük, kultúrájuk és konyhaművészetük is összekapcsolódott.

Sabah_Malaysia_Welcoming-Contingent_Hari-Merdeka-2013-16

Penang a maláj szárazföldtől alig néhány kilométerre fekvő sziget neve, amelynek a fővárosa hivatalosan Georgetown, ennek ellenére a várost is mindenki Penangnak nevezi. Georgetown a Világörökség része. Penangot a 18. század végén alapították angol kereskedők, akik innét tervezték a környék hajóútjait ellenőrizni, és a lehető legtöbb kellemetlenséget okozni az akkor arrafelé vezető pozícióban lévő hollandoknak. Az angol gyarmatbirodalom szabályosan toborozni kezdte a leendő városhoz szükséges emberanyagot, a hordártól a kishivatalnokon át a nagykereskedőig, aminek eredményeként Penang hamar megtelt közelről és egészen távolról érkező kalandorokkal, vállalkozókkal. Legtöbben Kínából érkeztek, a második legnépesebb csoportot az indiaiak alkották, és gyorsan megjelentek a világ olyan jelentős kereskedő népei is, mint az arabok, a zsidók, és az örmények. Megjelentek a burmaiak, szikhek és a maláj szigetvilág mindenféle hajósnépei is. A szellem és a pénz szabad szárnyalását ösztönző környezetet aki ki tudta használni, az nagyon sokra vihette. Az egyes népek pedig annak ellenére, hogy nem volt közös múltjuk, valamint hogy a jelenben sem nagyon keveredtek, egészen harmonikus társadalmat hoztak létre. Ezt a békés együttélést, valamint a különböző világvallások békés egymásmellettiségét szimbolizálja a „Harmónia utcája”, ahol buddhista, kínai, katolikus, hindu és iszlám templomok, imahelyek találhatóak meg egymás közelében.

Penang

Malajzia legnagyobb nemzeti parkját, a Taman Negarát a Föld egyik legősibb dzsungelének tartják, amely kb. 130 millió éve háborítatlanul létezik. A Maláj-félsziget középső részén, három szövetségi állam területén helyezkedik el. 1937-ben alapították és szigorúan védik. Annyira áthatolhatatlan és nehezen megközelíthető, hogy átvészelte az ipari forradalmak és a világ nyersanyag szükségletét kielégítő erdőirtásokat is. Ez a kb. 4000 négyzetkilométer nagyságú terület, mára számos állat, növény és néhány őslakó törzs utolsó menedékhelye lett, valamint jól kiépített turista látványosság. A nemzeti park egyik nevezetessége a Canopy Walk, amely az őserdő koronaszintjén kiépített függőhíd-rendszer kb 30-40 méteres magasságban, ahol az ember bátran sétálgathat a keskeny, de teljesen biztonságos hídon.

Taman Negara

Maláj gasztronómia

A maláj konyha sok fűszert használ, tipikus fűszernövények: a fokhagyma, a chili, a szója, a gyömbér, a kurkuma, a citromfű, a koriander. Reggelire általában „nazi lemak”-ot fogyasztanak, amely banánlevélbe csomagolt kókusztejben főtt rizs chiliszósszal, tojással és szárított hallal. Ebédre és vacsorára általában rizst esznek valamilyen hússal, valamint zöldséggel. Tilos a sertéshús fogyasztása, így az étlapokról is hiányzik. A satay maláj találmány, ami az utcai árusoknál éppúgy kapható, mint az első osztályú éttermekben. A legismertebb maláj húsétel neve pálcikára húzott húsdarabokat takar, s minden vidéknek megvan a jellegzetes szatéja. A kockákra vágott húsokat fokhagymával, sóval, borssal, tamarinddal és cukorral pácolják legalább 8 órán keresztül, majd pálcikára tűzik, de csak a pálcika első 5 cm-es részére. Parázs felett sütik, miközben vajjal locsolgatják. Mogyorómártással tálalják.

Malajzia

Az éhes szellemek fesztiválja

Az „éhes szellemek” fesztiválját minden évben a hold naptár hetedik hónapjában tartják Penangon. A fesztivál eredete egy régi kínai legendához kapcsolódik: nagyon régen volt egy gazdag kereskedő, aki miután megvilágosodott, elhatározta, hogy megkeresi halott anyját és apját. Az apját megtalálta a mennyországban, az anyját viszont éhes szellemként a pokolban. A történet szerint az anyja egy gonosz nő volt életében, soha nem adott ételt az alamizsnát gyűjtő szerzeteseknek, valamint kigúnyolta a szegény embereket kopottas ruhájuk miatt és csak magával foglalkozott. Amikor fia szerzetesnek akart állni, kinevette és nem engedte meg neki, hogy ilyen „haszontalan” munkát végezzen, így a nő halála után a pokolba került. A fiú kérte az anyját, hogy legyen kedves a buddhista szerzetesekhez és ne legyen kapzsi, de nem sikerült neki. A fiú továbbra is próbálta megmenteni anyját, démonokkal küzdött meg és Buddhához imádkozott. Mivel a fiú jó buddhista volt és Buddha meghallgatta imáit, Buddha tett neki egy ajánlatot: a rendelet szerint minden évben egyszer megnyílnak a pokol kapui, ahonnan az éhes szellemek feljöhetnek a Földre és jóllakottá válhatnak az emberek és a szerzetesek által kirakott ételek által. Ezek után a szerzetesek áldást adnak a halott vagy éhes szellemekre. Az emberek úgy gondolták, hogy ha az éhes szellemek igényeit kielégítik, akkor az szerencsét hoz életükre, így létrehozták a fesztivált, amely keretén belül különféle ételeket és szórakozási lehetőségeket (báb előadások, hagyományos utcai opera előadások stb.) kínálnak az éhes és halott szellemeknek.

king-of-hades-3

Szállásajánlatunk – Japamala Resort

A Malajzia keleti partjainál elhelyezkedő idilli, 32 km hosszú és 12 km széles kis sziget, Tioman évszázadokon át szolgált megállóként a kínai, arab és európai kereskedők számára. A II. világháborúban a japán és a brit csapatok használták bázisként, így a sziget körüli óceánban számos izgalmas hajóroncsot deríthetnek fel a búvárkodni vágyók. A Times magazin a 70-es években a világ legszebb szigetének választotta, és erre a címre azóta is igazán rászolgál. A szigetet még közel sem érte el a Langkawit vagy Penangot már felfedező tömegturizmus, de már magas színvonalú szolgáltatásokkal várja a vendégeket. A dús erdővel borított Tiomant ma is kevesen lakják, és számos látványos fehér korallmező veszi körül. Mind a szárazföldi, mind a vízi élővilága említésre méltó, gyakran láthatjuk a hatalmas monitor gyíkokat lustán ringatózni a vízen, vagy éppen táplálék után kutatva, az óceánban pedig nyugodtan úszkáló teknősökkel találkozhatunk. A lenyűgöző természeti szépségek és a remek búvárkodási lehetőségek ideális helyszínné teszik Tiomant egy kalandos trópusi nyaraláshoz! Mivel a Maláj-félsziget keleti oldalán található, elsősorban a nyári hónapokban ajánlott idelátogatni.

11773971

A kis 13 bungalós resort Tioman-sziget fehérhomokos tengerpartján található, körülvéve a buja dzsungel zöldellő fáitól. Az ajánlatunkban szereplő faházak az őserdő lombkoronájának szintjére épültek, így végig karnyújtásnyira érezhetik magukat a természettől. Ez a különleges elhelyezkedés igazán privát élménnyé teszi az itt eltöltött időt. A szálloda saját tengerparttal, spa központtal és medencével rendelkezik. Az étteremben a maláj és a nemzetközi konyha remekei egyaránt fogyaszthatóak, akár a szálloda hangulatos stégjén is a naplementében. Az igényes trópusi fabútorokkal berendezett, légkondicionált, saját terasszal rendelkező bungalók 5*-os sztenderdek szerint lettek felszerelve. Mennyezeti ventilátor, minibár, kávé- és teafőző, belső „esőerdő” zuhany, hajszárító és iPod dokkoló minden szobában megtalálható. A Japamala Resort-ban igazán elvonulhat a világ nyüzsgésétől, így kiváló szálláshely párok és nászutasok számára.

11328078

Kapcsolódó utazás Malajziába:

Malajzia körutazás
Malajzia nyaralás
Luxus hajóút Malajziába

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress