Kategória:Ázsia, India

Kóbor kutyák járőröznek Újdelhiben

Rendőriskolába íratják be a kóbor kutyák egy részét az indiai fővárosban, hogy a kiképzés után többé ne biztonsági és közegészségügyi problémát jelentsenek, hanem maguk is részt vegyenek a közbiztonság fenntartásában – jelentette be az újdelhi városi tanács elnöke, Dzsaladzs Srivasztava.

Újdelhiben 2001 óta törvény tiltja a kóbor állatok leölését, ezért megsokszorozódott az ebek száma: pár éve 260 ezerre becsülték őket. Magánszemélyek már hosszabb ideje etetnek és alkalmaznak házőrzőként kóbor kutyákat, de ez az első eset, hogy egy hivatalos szerv is „hasznosítani” akarja őket. „Ha már mindenképp az utcán kell kóborolniuk, legalább dolgozzanak” – idézték indiai lapok a városvezetőt. A kóbor kutyákat begyűjtik, beoltják és a legjobbakat rendőrkutya-iskolába íratják be. A hét hónapig tartó kiképzés után a rendfenntartásra kiválasztott kutyák a városi rendőröket kísérik el járőrözésre olyan nagy forgalmú közterületekre, mint például a Connaught tér, a Lodi kert vagy a Nehru park.

Nem várjuk el, hogy a kóbor kutyák ugyanolyan bonyolult biztonsági feladatokat lássanak el, mint a „szakképzett” rendőrkutyák, de ezentúl legalább kevesebb lesz a kóbor állat a városban, a piacra járók pedig barátságos segítőket kapnak – emelte ki a városi tanács vezetője. Srivasztava nem árulta el, hogy hány kóbor kutyát terveznek kiképezni polgárőri feladatokra.

(Forrás: MTI)

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress