Koreai fellépők a Művészetek Völgyében

2014 július 25. és augusztus 3. között 24. alkalommal, 53 helyszínen, közel 1000 programmal és 1500 fellépővel vár Magyarország legrégebbi, de idén új sebességre kapcsoló összművészeti fesztiválja, a Művészetek Völgye. Az idei évben először ázsiai fellépők is bemutatkoznak a Muharay udvar színpadán, augusztus 1-jén fél 5-től a koreai Sol Dance csapata, majd 18 órától az Anaya zenei formáció.

A Balaton-felvidék több száz éves településein (Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend) megrendezendő 10 napos rendezvénysorozat látogatói ebben az évben a már klasszikus „völgyművészek” előadásai mellett új fellépőkkel, programokkal és helyszínekkel találkozhatnak. Az ország legnagyobb nonprofit összművészeti fesztiválja hű kíván maradni az alapítás óta jellemző értékőrző és értékteremtő törekvéseihez, ugyanakkor az innováció jegyében olyan új szubkultúrák felé is nyit, amelyek korábban kevésbé voltak jelen a Völgyben.

Az Anaya társulat hangzásának alapja a több ezer éves múltra visszatekintő tradicionális népzenei dalokból, koreai népi operából, másnéven pansoriból, valamint sámándallamokból merít, megteremtve ezzel a világzene egy új műfaját. A tradicionális koreai énektechnika, a beatbox, azaz szájdobolás, a klasszikus zene és pop zenei elemek váltakoznak produkciójukban, egy új impresszív zenei műfajt teremtve ezzel. A színpadon egyszerre szólaltatják meg a koreai tradicionális és európai hangszereket. Így zenéjük egyedi hangzásvilága a tradicionális koreai bambuszból készült furulya, másnéven a daegeum, janggo, szintetizátor, akusztikus gitár, basszusgitár és ütős hangszerek együttesében, valamint a három énekes hangjában rejlik. A 8 éve tevékenykedő együttes szakértelme és a csapattagok közötti fantasztikus összhang mindenkit magával ragad.

A formáció 2006-ban alakult, első albumuk a “Búcsúzás” megjelenése után rengeteg meghívást kaptak különböző rendezvényekre, fellépésekre és az élő koncertek alkalmával magabiztos fellépésről, színpadi előadó képességről és biztos zenei tudásról tettek tanúbizonyságot. 2007-2008-ban bezsebelte a GUGAK FM – dél-koreai rádióállomás, mely koreai tradicionális zenét és kultúrát helyezi előtérbe – által szponzorált “21. századi koreai zeneprojekt” című verseny második helyezettjének járó díját, és egy csapásra a figyelem központjába kerültek. A 2009-ben szerzett, több nemzetközi filmfesztivál első díját elnyert “Öreg barátom” című film betétdalával aktívan kezdtek el a filmipar területén is tevékenykedni. 2010-ben részt vettek a Tajvani Nemzetközi Népzenei Fesztiválon és az Ulsani Világzenei Fesztiválon, illetve megszerezték a Jeonju-i Nemzetközi Zenei Fesztivál első díját. 2011 márciusában pedig az amerikai SXSW Zenei Fesztivál Womex színpadán kiválasztották előadásukat a hivatalos tehetségbörzére. Idén augusztus elsején pedig a magyar közönség elismerését szeretnék elnyerni a Muharay udvar színpadán bemutatásra kerülő produkciójukkal.

A három főből álló Sol Dance formáció egyszerre reprezentálja a hagyományos koreai táncokat, ötvözve a modern formában feldolgozott mozdulatokkal. Repertoárjuk betekintést nyújt a koreai emberek érzelemvilágába, gondolkodásmódjába, hagyományaiba. Így az egyszerre erőteljes és rugalmas dallamvezetésű, igazi extázisba ejtő dobtánctól a művészek érzelmeinek széles skáláját megjelenítő kinyo táncon át, a modern formába öntött koreai maszk tánc is megelevenedik a színpadon. A tíz számból álló műsorukat követően a produkcióba bekapcsolódik a magyar tagokból álló koreai hagyományörző csoport, a Mugunghwa táncegyüttes, mely a két ország közötti kulturális együttműködés hídját szimbolizálja.

Kedvcsináló az Anaya koncertjéhez:

Utazás Dél-Koreában:

Dél-Korea körutazás (2014. október)

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress