Kategória:Észak-Korea

Észak-Korea: személyi kultusz a férfi hajvágásban

Észak-Korea gyakran szolgáltat témát a világsajtónak az országot átitató személyi kultusszal. A kommunista ország lakóinak külsejét is szabályozza: a hölgyek 18, míg a férfiak 10, az állam által jóváhagyott frizura közül választhatnak. A vezetők így próbálják meg elkerülni, hogy Észak-Korea nyugati hatásnak legyen kitéve. Ha valakinek a megengedettnél hosszabb a hajviselete, könnyen a rendszer ellenségének bélyegzik. A nők hajviselete tükrözi családi állapotukat: a férjezett nők általában rövid frizurát hordanak, az egyedülállóknak pedig több “egyedi” fazon közül válaszhatnak.

Ajánlott női frizurák Észak-Koreában

A férfiak haja öt centiméternél rövidebb kell legyen, és 15 naponta kell vágatniuk. Az idősebb urak némi könnyítést kaptak, mivel nekik csak akkor kell ellátogatniuk a borbélyhoz, hogyha hajuk elérte a 7 cm-t. Az elvárásoknak megfelelő frizurák népszerűsítésére még egy tévéműsort is indítottak „Hozzuk frizuránkat összhangba a szocialista életstílussal” címmel.

Ajánlott női frizurák Észak-Koreában

A BBC szerint a kelet-ázsiai országban a állítólag előírták, hogy a férfi egyetemistáknak kötelező a Kim Dzsongun által viselt frizurát vágatni. Újabb értesülések alapján a szabályozás nem csak az egyetemistákra, hanem minden észak-koreai férfira kiterjed. Kim Dzsongun egyedi hajviselete minden bizonnyal nem fog passzolni bármilyen archoz és fejformákhoz.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress